APK checklist

Waar let u op bij de APK keuring? Volg de APK checklist!

Wordt het weer tijd voor de jaarlijkse APK keuring? Het kan dan verstandig zijn om zelf alvast een APK check te doen. Hiermee controleert u uw auto op de punten die vaak tot afkeur bij de autokeuring leiden. Met onze APK checklist weet u precies waar u op moet letten. We hebben hier de top 5 waar u op dient te letten voor u uw auto naar de APK brengt. U heeft hiervoor geen gereedschap nodig en het kost u maar een paar minuten. Meer weten over de APK keuring en de eisen? Neem dan contact met ons op!

Verlichting

Een van de zaken die het makkelijkst te controleren zijn is de verlichting. Hierbij moet u naar de volgende lichten kijken:

  • Voorlicht (grootlicht en dimlicht)
  • Achterlicht (vergeet ook niet de remlichten en het achteruitrijlicht
  • Knipperlicht
  • Nummerplaat verlichting
  • Mistlampen (Achter minimaal één, en voor indien aanwezig)

Bij het controleren van uw verlichting is het ook handig om iemand te vragen om buiten de auto te kijken of de verlichting werkt, terwijl u de relevante lichten aanzet. Kies bovendien een donkere plek uit voor de check, of voer deze ‘s avonds uit.

APK-checklist

Banden

Een van de belangrijkste punten op onze APK checklist is misschien wel de banden. Check ten eerste of de bandenspanning goed is. Kijk hiervoor op uw auto welke bandenspanning ideaal is. Check ook het profiel van uw banden: wettelijk toegestaan is een diepte van minimaal 1.6 mm, maar we raden 2.5 mm aan. Bovendien mogen nergens haarscheurtjes in het rubber te zien zijn.

Ruitenwissers

Werken de wisserbladen naar behoren? En zijn ze niet te versleten? Controleer meteen ook de ruitensproeier. Deze is namelijk verplicht. Werkt deze fatsoenlijk en bevat de sproeier voldoende vloeistof?

Remmen

Controleer ook de remmen goed. Zijn de remschijven dik genoeg? De minimale dikte hiervan kan per auto verschillen. Er mag ook niet te veel roest op de remschijven zitten, ga uit van maximaal ongeveer 50%. Bovendien moeten de remslangen in goede staat zijn, controleer deze dus op roest of scheuren.

Uitlaat

De uitlaat moet in goede staat zijn en niet lekken. Een lek in de uitlaat kunt u vaak al horen, dus waarschijnlijk had u dat al wel gewerkt. Toch kan het geen kwaad om de uitlaat even mee te pakken bij de APK checklist.

Klaar voor de APK!

Als u alle stappen in onze APK checklist hebt doorgelopen is uw auto klaar voor de APK keuring. Uiteraard wordt tijdens de keuring naar meer punten gekeken dan alleen het bovenstaande. Dit zijn punten waar een auto vaak op afgekeurd wordt, terwijl ze makkelijk zelf te controleren zijn. Let wel: als uw auto op deze punten voldoet aan de eisen, betekent dat nog niet dat de auto ook de keuring door komt! Ongeveer 30% van de auto’s wordt echter afgekeurd op een van deze vijf punten.

Neem contact op met Goedkope APK Keuring

Bent u na deze APK checklist een mankement aan uw auto tegengekomen dat gerepareerd moet worden? Of is uw auto nu klaar voor de APK keuring en wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op! Vul het formulier op de website in, dan hoort u zo snel mogelijk van ons. Of stuur een mail naar info@goedkope-apk-keuring.nl. Volg de APK checklist van Goedkope APK Keuring en laat uw keuring zo soepel mogelijk verlopen!