Taxi tarieven: hoe zijn ze opgebouwd?

Taxi tarieven: hoe zijn ze opgebouwd?

Tarieven voor een taxirit

Gaat u binnenkort naar het vliegveld? Bent u van plan om een avondje te gaan stappen, en heeft niemand zin om de Bob te zijn? Of moet u op zakenreis? Allemaal goede redenen om een taxi te nemen in plaats van zelf te rijden. Daar zitten echter wel wat kosten aan verbonden. Maar wat zijn precies de tarieven van een betrouwbaar taxibedrijf in Nijmegen? Daar vertellen we u graag wat meer over.

Zo wordt de prijs berekend

De tarieven voor een taxirit worden altijd door het taxibedrijf zelf vastgesteld. Wanneer u een taxi reserveert, krijgt u vaak vooraf een schatting van het bedrag dat u zult moeten betalen. Er zit echter wel een maximum aan de tarieven die een taxibedrijf mag vragen. Het starttarief voor een personenauto (max 4 personen) mag maximaal €3,26 zijn, het kilometertarief €2,40 en het maximum tijdtarief (dus per minuut) €0,40. Voor een busje (5 tot 8 personen) geldt een maximum starttarief van €6,63, een kilometertarief van €3,02 en een tijdtarief van €0,45. Nogmaals, de exacte kosten van de rit mag het bedrijf dus zelf bepalen, als ze deze bedragen maar niet overstijgen. Zou u een rit maken van 7 kilometer met een duur van 15 minuten, dan zou dat uitkomen op:

  • Starttarief: €3,26
  • Kilometertarief (7 x €2,40): €16,80
  • Tijdtarief (15 x €0,40): €6,00
  • Totaal: €26,06

Kosten van vertraging

Het tijdtarief wordt altijd berekend als de duur van de rit, en dus niet met de verwachte duur. Dat betekent dat u extra zult moeten betalen wanneer u bijvoorbeeld in de file terecht komt. Daar staat dan wel weer tegenover dat u minder hoeft te betalen wanneer uw rit sneller gaat dan verwacht. Als de chauffeur moet wachten wanneer u afgesproken heeft, bijvoorbeeld als de vergadering uitloopt of de vlucht vertraging heeft, is er sprake van een wachttarief. Het wachttarief dat een taxibedrijf mag vragen is €44,92 per uur.

Vaste services

Er zijn taxibedrijven die services leveren buiten deze vastgestelde tarieven. Dan gaat het om een vaste ritprijs. Wanneer u bijvoorbeeld met de taxi van uw woning in Nijmegen naar het vliegveld Schiphol wilt, kunt u daarvoor gebruik maken van luchthavenvervoer. Voor een vast (laag) bedrag brengt het taxibedrijf u dan naar de gewenste luchthaven. Zo gaat u volledig ontspannen op reis. Ook zijn er taxicentrales die services aanbieden als het dragen van uw koffers. Vooraf wordt u op de hoogte gesteld van de tarieven die hiervoor gelden.

Tarieven van taxi’s vergelijken

Tenzij het gaat om een vaste service als luchthavenvervoer, kan de prijs van de rit dus niet altijd voor 100% zekerheid vastgesteld worden. Wel kunt u de tarieven van verschillende taxicentrales online vinden of ze opvragen, en zo de prijzen vergelijken. Ook kunt u een vrijblijvende offerte opvragen wanneer u een schatting wilt over de prijs van uw rit.

Wilt u meer weten over de tarieven van taxibedrijven, of wilt u advies welke taxicentrale u in moet schakelen wanneer uw auto een apk keuring nodig heeft? Wij helpen u graag verder!

Over de auteur

sjaak administrator